17 Kasım 2009 Salı

Özgür Ruhlu Öğrenciler

Test sınavlarının aksine klasik diye tabir ettiğimiz o cağnım yazılı sınavlar bizim en sevdiğimiz sınavlardır Sunshine Believer. Özelikle Din Kültürü ve Edebiyat derslerinde Türkçenin ve hocaların esnekliği özgür ruhlarımızı açığa çıkarır. Lisede öğrenim gördüğümüz 3 sene içerisinde Türk eğitim sistemi şu gibi cevaplarlr muhatap olmuştur, olacaktır.

* Level: 9

Ders: Edebiyat

Ö.R.Ö.: Britfish

Alınan Puan: 2 (tam puan)

Soru: Belli bir yazarı olan, milleti etkileyen bir olay etrafına gelişen destan türüne yok artık denir.

Buna feeling the blanks denir.


*Level: 9

Ders: Tarih

Ö.R.Ö.: Goldfish

Alınan Puan: 10 (tam puan) That's what im talking about

Soru: Türklerin göçebe yaşadığı dönemde toprak ağalığının olmasının sebebi nedir?
Soru fotokopide değişime uğramıştır. Sorunun aslı "olmamasının sebebi nedir?" şeklindedir.

Cevap: Uzun uzun düşünülür, soru karşıdadır, gariptir ama cevap bulmak gerekir. Hukukçu geni devreye girer...
Uygur Türkleri zamanında Maniheizmi benimsemiş ve inanış gereğince yerleşik yaşama geçmişlerdir. Tarımla geçinmeye başlayınca toprağı verimli olan aileler işçi çalıştırmaya başlamışlardır. Böylece verim daha çok artmış, gelirler yükselmiş, tarlalarda daha çok işçi çalıştırılmaya başlanmıştır. Böylece Türklerde toprak ağalığı ortaya çıkmıştır.

Sıkmak, bir tarafından sallamak bu kadar olurdu herhalde. Sanırsın adam tarımla uğraşan göçebe değil holding büyüten patron. Yerim olsa gelir-gider tablosunu çizecek halim de varmış gibi sanki... Ama tam puan almışım, yaşasın sıkmak.


*Level: 10

Ders: Edebiyat

Ö.R.Ö.: Goldfish

Alınan Puan: Henüz bilinmiyor.

Soru: Alp Er Tunga Öldi mu? ... (gerisini biliyorsunuz) burada geçen bir deyimi bulup açıklayınız.

Cevap: Deyim: feleğin öcünü alması
Yazar yazmaz ki o bir şaman, o bir kam, o bir baksı Alp Er Tunga'nın ölümünü kaderin bir cilvesi, feleğin öcünü alması olarak görmektedir.

Kaderin bir cilvesi...
* Level: 9
Ders: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Ö.R.Ö.: Goldfish
AlınanPuan: 0 (bu cevaba bu puan...)
Soru: Peygamberimiz Hz. Muhammed'in en büyük mucizesi nedir? açıklayınız. (miraç)
Cevap: Yüce peygamberimizin (!) en büyük mucizesi tüm zorluklara rağmen kitleleri peşinden sürüklemesidir (ki bu zorluklar hafife alınacak gibi değildir. örneğin açlık, sefalet, karna taş bağlamak, tüm Mekke'nin düşmanlığı, sıcak çöl iklimi vb.) İnandırıcılığı, kararlılığı, ikna kabiliyeti ve lider ruhu sayesinde İslam hızla yayılmıştır. İnandığı şey için savaşmıştır. En büyük mucizesi bence budur. Hem Türkler kitleler halinde Müslüman olmuşlardır.
Bu cevabın tek kabul edilebilir yanı bence diyerek en azından açık kapı bırakmış olup bu cevabın ahmaklığını hafifletmiş olmamdır. evet. Bunu okuyunca sanırsın o bir peygamber değil bildiğin Rockstar. Kitleleri peşinden sürüklemek ne büyük mucizedir. Tamam bunu yazdın da neden ikna kabiliyeti diyorsun? Siyasetçi sanki. Anladığım kadarıyla o zamanın koşulları da derinden etkilemiş olacak beni (açlık felan) hiç hafife almamışım yani. Bu arada... Türklerin kitleler halinde Müslüman oluşuna getirilen en mantıklı açıklama "uu beybi yeni bi din buldum. Kapın kopuzları, alın kımızları, Müslüman oluyoruz." idi. Hala 'kitle' mevzuunu çözemedim.

2 yorum:

jellyfish dedi ki...

fen bilgisi görmeye mahkum olduğum son sene hocalar karşımıza öyle sorularla çıktı ki kaderin cilvesi dedirtti resmen..bi keresinde 20 soruluk klasik bi biyoloji sınavı olmuştuk.soruları şöyle bir taramış olduğumda fark ettim ki yalnızca 7-8 soru yapabildim..işte o an başladım içimden küfretmeye:)sallamadan bu sınav geçmez dedim tabi ki.ahanda bir yazı uzunluğunda yorum geliyor..

soru:kohezyon kuvveti nedir?canlılar için önemi nedir?
gerçek cevap:su moleküllerini bir arada tutan kuvvet.bu olmasa bitki kökünden aldığı suyu dallara ulaştıramaz vesaire vesaire..
jellyfish'in yorumu:enzimleri(bir enzim modeli de çizilmiştir), sindircekleri maddeyle buluşturan kuvvet.eğer bu olmasaydı enzimin bir maddeye ulaşması yıllar alabilirdi ve durum böyle olunca enerji dahi üretemeyen hücre dayanamaz (ali ihsan hoca dudak hareketiyle) ölürdü.dolayısıyla kohezyon kuvveti elinde olmayan sebeplerden ötürü canlı neslinin devamını sağlar.

hatırlıyorum da sınav sonuçları açıklandığında sınıfça jellyfish yorumuyla kohezyon kuvveti çekilmiş insanlara dönmüştük...

goldfish dedi ki...

hahaha o efsanevi biyoloji sınavı neydi ya :D kohezyon kuvveti? o da ne? :D