17 Temmuz 2009 Cuma

The Elephant Man

Dr. Frederick Treves, Victoria döneminin kasvetli İngilteresinde gezici sirklerin birinde 'Fil Adam' adıyla sergilenen John Merrick'e rastlar. John'un sahibi Bytes onu kaybetmemekte kararlıdır ve onun hastaneye yatırılmasına razı olmaz. Zorluklara rağmen Dr. Frederick Treves Fil adam'ı The Royal London Hastanesine yatırır ve ona güzel bir hayat vermeye çalışır. Zamanla John'un korkunç görünümünün altındaki duyarlı ve insancıl ruha ulaşır. Ancak John'un acı dolu geçmişi onun peşini bırakmamakta ısrarcıdır.


Bir David Lynch filmi olan 'The Elephant Man' , 8 dalda Oscar'a aday olmuştur ancak hiçbirini alamamıştır. (En iyi aktör, En iyi sanat yönetmeni, En iyi kostüm, En iyi yönetmen, En iyi uyarlama, En iyi müzik, En iyi film ve En iyi senaryo) Film, 1980 yapımı olmasına rağmen siyah-beyaz çekimleriyle dikkat çeker. Görüntü yönetmeni Freddie Francis bu durumu şu şekilde açıklar 'Film renkli olduğunda hem dönemini tam olarak yansıtamıyordu hem de Fil Adam yalnızca korkunç bir görüntüye sahipti. Oysa siyah-beyaz çekimler filmi büyüleyici kıldı.'


Fil Adam'ın gerçek adı 'Joseph Merrick'tir. Dr. Treves Joseph'in öyküsünü kitaplaştırdığında gerçek adı yerine 'John' kullanarak ona anonimlik kazandırmak istemiştir. Lynch de filminde 'John'u tercih etmiştir.

Fil Adam'ın hastalığına gelecek olursak; yaşadığı dönemde , Joseph'in annesinin ona hamileyken bir fille karşılaştığı ve filin onu devirdiği bunun sonucu olarak Joseph'in o şekilde doğduğu savunulmaktaydı. Araştırmacılar 1862 yılında yani Joseph'in annesinin hamileliğinin son dönemlerinde Leicester'a gelen bir sirkten kaçan bir fil olduğunu ve hamile bayanın da onunla karşılaşmış olabileceğini söylüyorlar. Ancak bu hastalığın nedeni olarak kabul edilemez. Fil Adam'a konulan teşhislerden birisi de 'Fil Hastalığı'dır. Fil Hastalığı; Afrika'nın tropikal bölgelerinde ve tropikal bölgelerde görülen bir hastalık türü olduğundan bunun da gerçek olması imkansızdır. Joseph Merrick'in kemik ve kas dokularında 2 yaşından beri tümör oluşumu görülmüştür. Bunlar da konjenital deformasyona sebep olmuştur. Joseph'in kız kardeşinin de benzer sorunlardan dolayı öldüğü düşünülürse bu olaydaki genetik sorunların etkisi yadsınamaz. Joseph Merrick'in hastalığının ne olduğu henüz saptanamamıştır ancak bir araştırmacı bu vakaya 'Merrick Hastalığı' denmesini önermiştir. Ayrıca dikkatimi çeken başka bir nokta şudur ki Joseph'in 20 yaş dişleri çıkmamış, içe doğru uzamıştır. Uzayan bu kemiğimsi yapı omuriliğe ulaşmıştır. Bu da Joseph'in çenesini 2-3 mm den daha fazla açamadığının göstergesidir.


Fil Adam rolündeki 'John Hurt'ün maskesinin yapımı toplam 8 ay sürmüştür. Oluşturulan bu maskenin Hurt'ün yüzüne oturtulması ve makyajın tamamlanması ise 12 saat sürmekteymiş. Kimsenin ne olduğunu dahi bulamadığı bu hastalıkları benliğinde yaşatan Joseph Merrick'in iç dünyasında yaşadığı problemler ve ona acıyarak aynı zamanda tiksinerek bakan çevresindeki gözlerin ona hissettirdikleri filmde çok profesyonelce yansıtılmıştır. Taş kalpli insanların bile gözlerini dolduracak, boğazlarını düğümleyecek etkiye sahip olan David Lynch'in bu başyapıtı kesinlikle izlenmeli ve izletilmelidir...

Hiç yorum yok: